Wat is een aneurysma?


De lichaamsslagader (aorta) is een groot bloedvat.Deze slagader vertrekt vanuit uw hart en gaat naar uw buik.In uw buik wordt dit grote bloedvat de buikslagader genoemd.
Ongeveer ter hoogte van de navel splitst de buikslagader in 2 slagaderen die naar de benen gaan.De buikslagader is normaal ongeveer 2 centimeter breed.

De buikslagader kan wijder worden als de wand ervan zwakker wordt.Dit zwakke deel rekt uit,wordt boller en zo ontstaat een verwijding. Deze verwijding kan 3 tot 20 centimeter breed zijn.
De medische naam voor een verwijding op een bloedvat is een aneurysma.

Een verwijde buikslagader komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen.Op 100 mensen met een verwijde buikslagader zijn 80 man en 20 vrouw.

U merkt meestal niets van een verwijde buikslagader. Sommige mensen hebben wel klachten, zoals vage buikpijn of rugpijn. Ook voelen sommige mensen de slagader kloppen in hun buik.

Een kleine verwijding geeft bijna nooit problemen. De meeste verwijde buikslagaders scheuren niet.
Bij 98 van de 100 mensen met een verwijding kleiner dan 5,5 centimeter gebeurt niets. Bij 2 van de 100 mensen scheurt de verwijding.

De verwijding in uw buikslagader kan steeds wijder worden als u niets doet.
Bij een grote verwijding is de wand van de slagader verder uitgerekt. De slagader kan daardoor sneller scheuren. Dat is gevaarlijk.In 2023 kunnen risicopatiĆ«nten zich laten screenen op het al dan niet aanwezig zijn van een aorta aneurysma. 

Dit zal door Filip gebeuren met gebruik van het echografietoestel.

Later  meer hierover.