Wat is PRP?

PRP is de afkorting van Plaatjes Rijk Plasma: bloed met een hoge concentratie aan bloedplaatjes.

Bloedplaatjes bevorderen de genezing van een letsel door hun invloed op de doorbloeding en het ontstekingsproces.Bij een behandeling met PRP wordt uw eigen bloed gebruikt. Na de bloedafname behandelt een machine uw bloed waardoor er 2 tot 7 keer meer bloedplaatjes in de tube worden bekomen.Deze bloedplaatjes bevatten groeifactoren die celgroei en celdeling stimuleren en op die manier spelen ze een belangrijke rol in het genezingsproces.


Hoe verloopt een PRP behandeling?

Eerst neemt de arts bloed af.Vervolgens wordt uw bloed in een centrifuge geplaatst gedurende enkele minuten.

Door het draaien van uw bloed ontstaan drie lagen:

· een laag met weinig bloedplaatjes , een laag met veel bloedplaatjes en witte bloedcellen: PRP en  een laag met rode bloedcellen.

Hierna wordt het Plaatjes Rijk Plasma opgetrokken in een spuit (3 tot 5 ml). Vervolgens zal uw arts de plaats van de inspuiting bepalen aan de hand van echografie en de inspuiting uitvoeren op de juiste plaats van het letsel.


De eerste dagen na de inspuiting kan u meer pijn ervaren en mag u indien nodig pijnstillers innemen: bij voorkeur Paracetamol 1 gram (max. 4 x per dag), géén ontstekingsremmers. Ook aanbrengen van ijs gedurende 5 à 10 minuten (tot 3 x per dag) kan pijnverlichting brengen.Verbetering na een PRP behandeling treedt meestal pas op na 4 weken


In de praktijk

Dit wordt enkel toegepast door Filip.Enkel telefonisch kunnen hiervoor afspraken gemaakt worden.